torstai 27. elokuuta 2015

Pentukoira paimentaa....

Paimenkoira


Paimenkoira voi olla pelkkä seura- ja harrastekoira, mutta se on myös usean maatilallisen tärkeä työkaveri. Työkoirana paimenkoira auttaa maatilan arjessa eläinlaumojen siirroissa paikasta toiseen ja koira lisää tuntuvasti työturvallisuutta. Paimenkoiralle on ominaista liikutella ja hallita paimennettavia eläimiä. Luontaisesti paimenkoira pitää työstään ja paras palkinto tämän kaltaiselle koiralle on päästä paimentaa kerta toisensa jälkeen.

Pentukoira täytyy totuttaa heti pienestä pitäen vähitellen tuleviin työolosuhteisiin sekä eläimiin, jotta saadaan luotua hyvä suhde jo varhaisessa vaiheessa paimennettaviin eläimiin. Hyvä paimenkoira on oppinut kunnioittamaan paimennettavia eläimiä ja paimennettavat eläimet on oppinut kunnioittamaan koiraa, ilman että koiran tarvitsee purra niitä. Koiralla on kuitenkin aina oikeus puolustaa itseään, jos tarve niin vaatii eli jos sen kimppuun hyökätään.

Pentu kannattaa totuttaa eläimiin vapaana ja paimennettavat eläimet esim. häkissä tai pienessä aitauksessa. Jotta pentukoiran totuttelu eläimiin olisi helpompaa, eläinten tulisi olla koiriin tottuneita ja mahdollisimman rauhallisia. Kannattaa aluksi harjoitella sopivan pituisina, lyhyinä jaksoina ja lopettaa onnistuneeseen tilanteeseen. Harjoittelun edistyessä voidaan jatkaa harjoittelua pellolla tai aidatulla isohkolla alueella, jossa paimennettavat eläimet ovat vapaana.

Pentukoiran ensiaskeleet paimennukseen


Pennun koulutus kannattaa aloittaa varhaisessa vaiheessa niin, että se oppii ensimmäisenä perustottelevaisuuden. Paimennuksen perukäskyjä ovat tänne, maahan, ei, hyvä, aja siitä, vasen, oikea ja hiljaa/hitaasti/malta. Lisäksi kannattaa opettaa pennulle varhaisessa vaiheessa myös hihnassa kulkeminen, autossa matkustaminen, vieraat ihmiset sekä koirat ym. sellaiset asiat, joihin koira tulee luultavasti törmäämään myöhemmin. Tämän jälkeen on helpompi aloittaa paimentamisen harjoittelu.

Hyvin opetettu paimenkoira on korvaamaton apu maatilalla. Hyvä paimenkoira valikoituu kasvattajalta jo alkuvaiheessa. Jo ennen luovutusikää pentukoira on hyvä testata paimennusvietin varmistamiseksi.

Paimennuksen harjoitteleminen


Kun pentu on tottunut tuleviin työolosuhteisiin sekä mitä tärkeintä, paimennettaviin eläimiin. Voidaan aloittaa harjoittelu paimentamiseen. On tärkeää muistaa, että pennulla harjoitteluajan tulee olla maltillinen. Pentu ei jaksa keskittyä liian pitkiä aikoja.

Pentukoiran opettelu paimentamiseen helpottuu, jos pentu saa avukseen kokeneen koiran, joka pitää eläimet paikallaan sekä yleisesti pitäen tilanteen hallinnassa. Pentu voi tutustua lampaisiin vapaasti kokeneen koiran avulla helpoimmin.

Paimennuksen harjoittelu voidaan aloittaa hihnaa käyttäen, jolloin voidaan opastaa vähitellen paimentamaan eläimiä. Aluksi hihnaa kannattaa pitää lyhyellä. Autetaan koiraa ja ohjataan aluksi eläimiä siirtymään pois edestä rauhallisesti, jos eläimet päättävät hangoitella vastaan. Suojataan myös pentukoiraa uhittelevilta eläimiltä, joten otetaan mahdolliset puskut ym. vastaan. Vähitellen hihnaa voidaan päästää pidemmäksi. Hihna kannattaa aina pitää löysällä, kun koira käyttäytyy hyvin. Seuraava askel on hihnan löysääminen siten, että se roikkuu maassa ja myöhemmin voidaan hihna ottaa kokonaan irti koirasta.

Hihna on hyvä opetusväline ohjata pentukoiraa kärsivälliseen paimentamiseen. Hihnaharjoittelusta voidaan siirtyä vähitellen irrallaan paimentamiseen ja hyvä paimennusviettinen pentukoira oppii pikkuhiljaan paimentamaan onnistuneesti kokeilemalla. Hakee ajettavat eläimet viimeistä myöten käskettyyn paikkaan.

Pennulle saadaan onnistumisia ja hyviä kokemuksia paimentamisesta


Pentu pidetään rauhallisena ja kasvatetaan sen itseluottamusta. Paimenkoiran täytyy pystyä työskentelemään paimennettavien eläinten lähietäisyydellä. Jos koira oppii ja osaa työskennellä hyvin lähietäisyydellä, osaa se myöhemmin työskennellä hyvin myös pidemmillä etäisyyksillä.

Jotta harjoittelutilanteessa koira ei mene panikkiin silloin, kun eläimet liikkuvat, kannattaa aluksi mennä paljon sellaiseen suuntaan, johon koiran on helpompi kulkea. Näin varmistamme, ettei koira mene panikkiin ja jotta koira ei tule toimimaan ei-toivotusti. Koirat voivat panikkiin joutuessa esim. tulla liian "kuumiksi" ja kohdella eläimiä liian rajusti, ne voivat lukkiutua tai yrittää esim.vain koko ajan pysäyttää eläimiä.

Kannattaa muistaa paimennusharjoittelun aikana onnistumiset palkita kehuilla ja ennen kaikkea harjoitella kannustavalla otteella. Kannattaa ottaa huomioon myös oman kehonkieli, jolla voidaan pitää koiraa hallinnassa. Koirat nimittäin lukevat meitä ihmisiä kehonkielen kautta.

Opetusvideo


Auttaa tutustumaan paimenkoiranpennun ensiharjoitteluun, pentukoiran ensiaskeleet paimennukseen. Videossa Beaucenpaimenkoiranpentu on iältään 11-14 viikkoa, joka harjoittelee ensimmäisiä paimennuksia kalkkunoiden avulla. Pentukoiran paimennusvietti on testattu ennen luovutusikää. Video on julkaistu Facebookissa Paimentyttö tunnuksella.

Linkki videoon: Paimennusvideo


Lähteet:



Kennel tending koulutus. Paimenkoiran koulutus Mosse Magnussonin mukaan 2006, http://www.tending.info/koulutus5.html
Lammas & vuohi lehti 2/2015. Karitsointikevät Pohjois-Walesissa 2014. Koiria käytetään kaikkiin hommiin, 12-13.
ProAgria Etelä-Pohjanmaa jäsenasiakaslehti 4/2009. Työkoira paimentaa katseellaan ja liikkeellään, https://www.proagria.fi/sites/default/files/attachment/itua2009_4.pdf
Suomen paimenkoirayhdistys. Paimenkoiran koulutus, http://www.spky.fi/cmsms/index.php?page=koiran-koulutus
 

2 kommenttia:

  1. Kyllä olis kiva, kun joku tollasen mulle kouluttais tai vois vuokrata ko palvelua. Koiraa en vain itselleni halua, aivan liian työläs minun makuuni.

    VastaaPoista
  2. Kommentoin blogissani: https://noorabarria.wordpress.com/2015/09/01/vertaisarviointia/

    VastaaPoista